Wolff weetjes

25-06-2015

Ziekte van Lyme

Het aantal teken in Nederland neemt van jaar tot jaar toe en daarmee het aantal tekenbeten. Volgens het RIVM worden naar schatting meer dan anderhalf miljoen Nederlanders door teken gebeten en tussen de 20.000 en 30.000 van hen lopen de ziekte van Lyme op. Ook honden kunnen de ziekte van Lyme krijgen. Teken kennen verschillende stadia die zich voeden met bloed en weefselvloeistof van zgn “gastheren”. Dit zijn meestal wilde dieren, maar bij gebrek daaraan, kunnen dat ook mensen of huisdieren zijn. Teken komen voornamelijk voor in bosrijke omgevingen, waterrijke gebieden en plekken met hoog gras, maar steeds vaker ook in de eigen tuin. In Nederland zijn teken voornamelijk actief van maart tot november, maar ook in zachtere wintermaanden kunnen ze nog tot bijten komen.

Lyme

De ziekte van Lyme ( genoemd naar het stadje Old Lyme in de VS) wordt veroorzaakt door de Borrelia bacterie die de teek bij het bijten kan overbrengen. In Nederland is ongeveer 20% van de teken met deze bacterie besmet, hoewel de besmettingsgraad per regio sterk kan verschillen; op sommige plaatsen is bijna de helft van de teken besmet.

Besmetting voorkomen

Als een teek zich vasthecht bevinden de Borrelia bacterien zich nog in de darm van de teek, later verplaatsen ze zich naar de speekselklieren van de teek. Daarom duurt het nog ongeveer 48 uur voordat de teek iemand kan besmetten. Het kan maanden duren voordat een besmet dier symptomen ontwikkelt zoals kreupelheid, koorts of sloomheid. Antibiotica is de meest effectieve behandeling maar dient zo vroeg mogelijk gestart te worden. Helaas is deze behandeling niet altijd effectief. Daarom is voorkomen beter dan genezen;

  • Controleer uw hond dagelijks op teken, vooral na een wandeling
  • Gebruik steeds goede teekdodende en werende middelen
  • Vermijd gebieden met veel teken (www.tekenradar.nl)
  • Verwijder aangehechte teken zo snel mogelijk met een tekenpincet
  • Vaccinatie; kan overwogen worden voor honden in gebieden met besmette teken