Wolff Weetjes

13-05-2015

Het jaarlijkse urineonderzoek (Gratis bij de jaarlijkse controle!)

Een nieuwe regelmatig terugkerend rubriek met interessante diergeneeskundige onderwerpen. Deze aflevering gaat over het belang van Urineonderzoek.

Urineonderzoek is relatief goedkoop, eenvoudig en gemakkelijk uit te voeren onderzoek. Door een goede screening uit te voeren kan je snel bepalen of er mogelijk wat speelt bij de ouderen Kat of Hond.

Wat heb je hiervoor nodig?

  • Voor de Hond minimaal 2 cc ochtendurine
  • Voor de Kat vers opgevangen urine, of indien dit niet lukt urine verkregen via zgn blaaspunctie (de urineblaas dient hiervoor wel minimaal voor 1\3 deel gevuld te zijn)

Waar kijken we naar?

  • Het allerbelangrijkste is misschien wel de concentratie van de urine (het soortelijk gewicht). Hierna kunnen we nl zien of de Hond of Kat teveel drinkt.. Dit is altijd een serieus te nemen symptoom en een reden voor nader lichamelijk- en bloedonderzoek
  • De zuurgraad; bacteriën in de urine doet de zuurgraad stijgen
  • Bloedcellen; kan wijzen op ontsteking in de urinewegen
  • Eiwit; eiwitverlies kan passen bij een slechte nierfunctie

Bij een jaarlijkse gezondheidscheck bieden we sinds dit jaar dan ook een gratis urineonderzoek aan bij Honden en Katten ouder dan 7 jaar.. als deel van de zgn “seniorencheck”

Wat kunnen we ermee?

Het is een goed begin om te zien of er mogelijk (nier- of andere) problemen spelen. Indien er afwijkingen gevonden worden is dit een start voor nader onderzoek. Vroege opsporing van (chronische) nierziekte is dan ook een belangrijke doelstelling. Deze aandoening komt boven de leeftijd van 7 jaar steeds vaker voor. In een vroeg stadium merk je namelijk helemaal niets aan je Hond of Kat, maar de nierfunctie kan al flink teruglopen. In dit stadium kan je met soms eenvoudige aanpassingen verbazingwekkende resultaten behalen en een lange, goede levenskwaliteit verzekeren.